Surdejshævet havrebrød med ølandshvede og citron

Jeg har aldrig prøvet at tilsætte revet citronskal til almindeligt brød, men resultatet overraskede positivt. Citronen blev en fin antydning i brødet og skorpen blev sprød og god og krummen saftig, sej og fyldig.

Surdejshævet havrebrød med ølandshvede og citron

Jeg fandt en opskrift på en pose havregryn og fik lyst til at prøve den. Først havde jeg tænkt at jeg ville koldhæve dejen og blot halvere gærmængden, men ellers følge opskriften. Men jeg besluttede mig for at lave brødet surdejshævet i stedet og jeg lavede lidt mere om på det undervejs.

Opskrift fra havregrynspose

1 stort brød i ca. 4 liters form

Fordej:

1½ dl surdej

1 dl lunkent vand

60 g rugmel

Dej:

9 dl lunkent vand

Fintrevet skal af 1 økologisk citron

300 g havregryn

50 g roesirup, alternativt anden sirup eller honning

15 g salt

100 g hasselnødder

50 g sesamfrø

50 g solsikkekerner

250 g groft ølandshvedemel, alternativt fuldkornshvedemel eller rugmel

350 g hvedemel

Fordej: Surdej, vand og rugmel røres sammen og står natten over og får lov at blive aktivt. Husk at tage 1½ dl surdej fra til næste gang du skal bruge surdej.

Fordej

Dej: Fordejen blandes med vand, citronskal og havregryn og får lov at trække i 10 minutter eller mere, så havregrynene kan suge noget af væsken. Det giver en god fugtighed til det færdige brød.

Havregryn, citronskal og vand blandet med fordejen

Hasselnødderne hakkes groft og tilsættes dejen sammen med resten af ingredienserne.

Grofthakkede hasselnødder

Dejen røres med håndmikser eller i røremaskine i 10 minutter.

Færdigrørt dej

Dejen hældes i en smurt rugbrødsform på ca. 4 liter eller anden ovnfast form af samme størrelse. Læg et fugtigt viskestykke over og lad dejen hæve i ca. 8 timer, til den er hævet godt op, til ca. dobbelt størrelse. Hvis du starter surdejen om aftenen, passer det med at du kan lave dejen om morgenen og lade den hæve, til du kommer hjem fra arbejde. Hvis du starter surdejen om morgenen, kan du lave dejen om aftenen og bage brødet næste morgen.

Færdighævet havrebrød

Bages ved 180 grader på næstnederste ribbe i ca. 1-1½ time. Den præcise bagetid afhænger af ovnen og formen. Brug et bage/stegetermometer og tag brødet ud når kernetemperaturen er 98 grader. Så er brødet helt perfekt bagt. Lad brødet køle lidt af inden det skæres op.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

About Fenja Søndergaard

Kvinde årgang 78, mor til to piger, årgang 09 og 11 og bonusmor til knægt årgang 97 og pige årgang 03. Samboende med børnenes far, årgang 74. Madglad i stor stil.
This entry was posted in Brød. Bookmark the permalink.

Skriv et svar

Din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

Disse HTML koder og attributter er tilladte: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>