Sprøde grovboller med grahamsmel

Jeg fandt inspirationen til disse boller i den veganske kogebog Grøn Glæde - sunde veganske madplaner & indkøbslister. I originalopskriften bliver der brugt sojamælk, men jeg brugte vand i stedet og regulerede lidt på forholdet af de to slags mel, så der kom mere fuldkorn i. Jeg halverede også gærmængden og det hævede fint. Generelt synes jeg, der er for meget gær i de fleste opskrifter på brød. Som tommelfingerregel bruger jeg maks. 1 pakke gær til 1 liter væske og hvis jeg koldhæver dejen, bruger jeg endnu mindre. I stedet for den store gærmængde, lader jeg dejen hæve lidt længere tid, hvilket giver et mere smagfuldt brød.

Bollerne blev sprøde, saftige og smagfulde og jeg serverede dem til en god portion dhal, som jeg havde lavet ud fra en opskrift i bogen.

12 boller

1/4 pakke gær

4 dl lunkent vand

1 spsk olie

1 dl trekornsblanding eller lignende

1 tsk salt

1 tsk sukker

250 g grahamsmel

250 g hvedemel

Gær opløses i vandet sammen med olie, salt og sukker. Melet tilsættes og dejen æltes grundigt. Hvis du har en røremaskine, så lad dejen køre i ca. 15 minutter, til dejen har samlet sig som en fast og smidig masse omkring dejkrogen.

Lad dejen hæve tildækket et lunt sted i ca. 1½ time. Jeg plejer at lade dejen blive i røreskålen med stænklåget over, så bliver både varmen og fugten holdt inde og dejen hæver rigtigt godt.

Efter endt hævetid, sættes dejen med våde hænder som boller på en bageplade. Dejen skal ikke slås ned, inden den bliver formet til boller og den skal ikke efterhæve på pladen, men bare direkte ind i den varme ovn.

Bages ca. 30 minutter ved 200 grader.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

About Fenja Søndergaard

Kvinde årgang 78, mor til to piger, årgang 09 og 11 og bonusmor til knægt årgang 97 og pige årgang 03. Samboende med børnenes far, årgang 74. Madglad i stor stil.
This entry was posted in Brød, Mælkefri opskrifter, Veganske opskrifter. Bookmark the permalink.

Skriv et svar

Din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

Disse HTML koder og attributter er tilladte: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>