MmM – Gæster til middag

I denne uge er min kæreste i Firenze, så jeg er alene hjemme med pigerne. Jeg har benyttet mig af chancen til at invitere en masse af dem, jeg ikke husker at få set i en travl hverdag med job, kæreste og små børn og de bliver naturligvis alle udsat for Marts med Medfølelse.

I går havde jeg en kær, gammel veninde på besøg og jeg lavede rispapirsruller med alt godt fra grøntsagsskuffen (avocado, gulerod, pastinak, porre, squash, bladselleri, jordskok) og en helt fantastisk sauce til, som jeg blev inspireret til af en anden blogger, der er hoppet med på marts-udfordringen.

Da vi stod op efter at have venindehygget og stenet over gamle dage, stod morgenmaden på ristet grovbrød, baked beans og smoothie lavet af banan, appelsin, rismælk, ærter, hampproteinpulver, sesamfrø og hørfrø. Så var dagen kommet godt i gang.

På arbejdet har jeg besluttet at introducere mine kolleger til vegansk pålæg, blandt andet så jeg selv kan få noget at spise til frokosten. Det er supplement til den daglige salat og til kødpålæg, fisk og ost, som de spiser i store mængder hver dag. Og indtil videre har de taget rigtigt godt imod mit initiativ.

I går bestod pålægget af 1 dåse røde kidney bønner blendet med 1½ dl saltede peaunuts og ½ dl olivenolie.

IMG_20140303_101208

I dag lavede jeg hummus af 2 dåser kikærter, saft og skal af 2 citroner, 2 fed hvidløg, 1-2 dl olivenolie, godt med spidskommen og vand til konsistensen passede. Der blev spist godt til og jeg fik masser af ros.

IMG_20140304_110924

Salaten i dag var simpel og bestod af fintsnittet hvidkål og porre, sorte oliven og dressing af balsamicoeddike og olivenolie. Porren gav salaten skarphed og den var hurtig at lave, da jeg har en effektiv food processor.

IMG_20140304_111948I går lavede jeg en salat af jordskokker og gulerødder i fine skiver med en sjat olivenolie.

IMG_20140303_110447

I dag var det Pandekagedagen og Mad med Medfølelse havde lagt en del inspiration ud på deres Facebookside. Jeg kastede mig ud i en af Månebarnets opskrifter til mine gæster; et par hvor den ene der synes grøntsager er fantastiske og den anden der helst ser, at den ugentlige vegetardag i hjemmet falder sammen med den dag hvor han spiser på arbejdet. Men de kunne begge lide maden og jeg syntes også selv det blev ret vellykket og smagfuldt.

Da vi havde spist, sad gæsterne og kiggede i nogle af mine madblade og de blev ved med at savle over dessertopskrifterne. Så vi blev hurtigt enige om at bage kage og fandt på Kærlighed & Kikærter en opskrift på appelsinmuffins med lakridsfrosting. Jeg havde ingen æbler, så vi lavede kagerne uden og jeg var ved at løbe tør for hvedemel, så halvdelen blev skiftet ud med fuldkornsspeltmel. Så var kagen jo også næsten sund ;-) Sukkeret skiftede jeg ud med agavesirup, da det lige stod nærmest. Kagerne blev lidt tunge, måske fordi de havde bagt et minut eller to for kort tid eller på grund af fuldkornsmelet. Men frostingen var fantastisk! Og da kagerne var faldet en smule sammen på midten, kunne der ligge rigtigt meget frosting på dem. Ret smart ;-)

IMG_20140304_211544Indtil videre synes jeg, det går rigtigt nemt med at leve vegansk i en måned. Og når jeg er nødt til at nærlæse alle varedeklarationer for at finde ud af om varerne er veganske, så får jeg indblik i hvordan folk med gluten- eller mælkeallergi har det i hverdagen. Det er ret interessant at opleve og det giver mig en god forståelse for hvor besværligt det i grunden er at undgå de mest udbredte fødevarer. Og hvor dårlig mærkningen er af fødevarer her i Danmark. Alene af den grund ville det være oplagt hvis vores fødevareminister deltog i Marts med Medfølelse, så der kom mere fokus på mærkningen af madvarer i Danmark. Og sikkert også andre ministre og politikere i al almindelighed.

Jeg har endnu ikke skræmt nogen af mine venner væk ved at servere vegansk mad for dem, men jeg har et par forsøg mere de næste par dage, hvor jeg også får gæster. Lad os se om det lykkes ;-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

About Fenja Søndergaard

Kvinde årgang 78, mor til to piger, årgang 09 og 11 og bonusmor til knægt årgang 97 og pige årgang 03. Samboende med børnenes far, årgang 74. Madglad i stor stil.
This entry was posted in Marts med Medfølelse. Bookmark the permalink.

Skriv et svar

Din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

Disse HTML koder og attributter er tilladte: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>