Marts med Medfølelse – et vegansk forsøg

I dag er det 1. marts og den veganske forening Mad med Medfølselse, har i dag skudt deres årlige event Marts med Medfølelse i gang. I denne måned kan alle tage imod udfordringen til at leve vegansk i en måned og foreningens søde ildsjæle sørger for at tage alle i hånden og komme med forslag til opskrifter, madplaner og hvordan man kan komme gennem hverdagen som marts-veganer.

Jeg har selv overvejet noget tid om jeg var klar til at springe ud i udfordringen. Jeg har det sidste trekvarte år levet vegetarisk, men jeg har svært ved at forstille mig at leve uden ost og at undgå alle ting med æg i. Det har også mødt til modstand fra familien her i huset at jeg havde lyst til at kaste mig ud i projektet, hovedsageligt fordi det bliver oplevet som at det sætter nogle begrænsninger for resten af familien og at den mad jeg serverer for familien kan blive kedelig.

Jeg har nu besluttet mig for at kaste mig ud i udfordringen med det ambitionsniveau at jorden ikke går under, hvis jeg ikke klarer mig gennem hele måneden 100 % uden animalske biprodukter i min kost. Men jeg har i forvejen lyst til at skære ned på ost og æg, så det ser frem til at blive (endnu) klogere på hvordan plantemad bliver rigtigt godt. Og da resten af familien ikke er hoppet på vegetar-vognen, håber jeg også at finde nogle ideer til hvilke retter det er nemt at tilberede i to forskellige versioner, så de andre får det kød, de har lyst til og så vi alle bliver glade og mætte. Jeg håber at kunne bevise at det ikke er kedeligt for resten af familien, at jeg lever vegansk i en måned. Og også selv opleve at det ikke er kedeligt eller trist.

Den første udfordring har jeg allerede fået i dag, hvor marts startede med fastelavnsfest hos naboen, men varm kakaomælk, fem forskellige slags kager og creme fraiche og skåle fulde med slik i alle regnbuens farver. Jeg fandt nogle brødchips med rosmarin og listede over til mit eget køkken og varmede en kop soya-kakao og pyntede med risflødeskum.

20140301_131546 20140301_131618

Jeg syntes det var på kanten til at være uhøflig at lade være med at spise og drikke af de ting der var stillet frem og jeg havde heller ikke lyst til at råbe ud til hele forsamlingen, at jeg lever vegansk i denne måned. Så jeg holder det lidt for mig selv og finder løsninger. I aften skal jeg til fest, hvor der sikker også er stillet snacks frem. Jeg er sikker på at jo flere gange jeg modstår fristelserne for at spise som jeg plejer, jo nemmere bliver det. Efter at have undværet de forskellige kager og slik til fastelavnsfesten, kunne jeg mærke at jeg var glad for at jeg havde undværet, for jeg ville alligevel ende med en følelse af at det ikke var en god oplevelse, hverken smagsmæssigt eller for kroppen. Så jeg er glad for at jeg havde en grund til at lade de usunde ting være.

Jeg er spændt på hele måneden og håber at få en masse ny inspiration til gode  retter og farvestrålende mad.

I får lige et billede af mine to piger, der slår løs på en tønde, udklædt som henholdsvis Woody og Buzz Lightyear.

20140301_115104 20140301_112145

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

About Fenja Søndergaard

Kvinde årgang 78, mor til to piger, årgang 09 og 11 og bonusmor til knægt årgang 97 og pige årgang 03. Samboende med børnenes far, årgang 74. Madglad i stor stil.
This entry was posted in Marts med Medfølelse. Bookmark the permalink.

3 Responses to Marts med Medfølelse – et vegansk forsøg

  1. Thomas says:

    Wow, din piger er seje! Jeg er kæmpefan af Toy Story, så jeg er meget jaloux på de der kostumer :D

    Det er nemlig en rigtig god øvelse i selvbeherskelse at spise vegansk, for resten af verden er ikke vegansk, og der vil være især slik og kager, som man har lyst til at spise. Men så handler det om at huske, hvorfor man ikke vil spise det. For mig handler det om, at jeg ikke vil støtte de ulidelige forhold, vi byder vores medvæsner, når vi producerer dem og tager deres “produkter” i form af kød, æg, mælk osv. Når jeg ser noget, jeg umiddelbart gerne vil spise, husker jeg bare på, hvor det kommer fra, og så ryger lysten til det meget hurtigt :)

    Jeg glæder mig til flere indlæg om din oplevelse!

    Kærlighed & Kikærter,
    Thomas

  2. Pingback: MmM – til fest som forsøgsveganer | Fenjas Mad

Skriv et svar

Din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

Disse HTML koder og attributter er tilladte: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>