Langtidsstegt appelsinand

And er som regel noget vi kun spiser til jul og evt. Mortens aften og den er altid stegt på samme måde. Men der er mange flere muligheder i ænder og ofte kan må få dem billigt efter højtiderne. Og de kan holde sig længe i fryseren, så køb når de er billige og tilbered dem som lækker gæstemad eller blot en dag hvor har god tid. Størrelsen på anden og mængden af kartofler reguleres efter antallet af personer der skal mættes. Hemmeligheden er at stege dem i stegeso, så den ikke bliver tør, men i stedet bliver saftig og lækker. I denne opskrift har jeg langtidsstegt den ved lav temperatur. Hvis du ikke har tid til at lade den stå i ovnen det meste af dagen, så fyr temperaturen op på 200-250 grader fra starten af og kig til den efter halvanden time. Jeg vil tro at retten er færdig efter små to timer.

Til 4-5 personer

1 and, 2400 g

1½ kg små kartofler

2 økoappelsiner

4 fed hvidløg

Rosmarin, gerne friskt

Salt, peber

Kartoflerne renses og lægges i bunden af en römertopf. Behold så vidt muligt skrællen på, da kartoflerne så bedre holder deres fasthed. Hvis du bruger større kartofler, så skær dem i mindre stykker, men behold stadig skrællen på. Bland dem med salt, peber, masser af rosmarin og 3 fed hvidløg i skiver. Læg en appelsin i tynde skiver ovenpå.

Anden skylles og de største fedtstykker skæres fra. Den gnides ind i salt, peber og rosmarin og lægges ovenpå kartoflerne. Dæk den med en appelsin i tynde skiver og 1 fed hvidløg i skiver.

Anden klar til at komme i ovnen

Læg låget på fadet, efter det har stået i blød med koldt vand i min. 10 minutter. Sæt fadet i ovnen ved 100 grader i 5-6 timer og steg anden langsomt. Kig til anden en time før den skal serveres og skru op for varmen, hvis and og kartofler ikke er begyndt at blive møre.

Anden bliver mør og saftig af at blive stegt langsomt. Kartoflerne bliver møre og lækre af at blive kogt/bagt i stegesovsen fra anden.

Den færdige and, mør og saftig

Server med en god salat til.

Husk at gennem stegeskyen som er fuld af smag og perfekt som base i en suppe.

Det afpillede skrog kan koges med løg, peberkorn og laurbærblade til en grundsuppe. Si suppen og kog den ind til fond. Der er masser af smag at hente i skroget efter man har spist kødet. Frys fonden ned til anden god dag.

Hvis anden var med indmad, så kog dem med skroget eller hak dem og brug dem som base i en postej, gerne sammen med det afskårne fedt fra anden.

Der bliver nogle fantastisk brasekartofler ud af resterne af kartoflerne, hvis de ikke bliver spist alle sammen.

Resten af kødet kan bruges i en tærte, salat eller biksemad.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

About Fenja Søndergaard

Kvinde årgang 78, mor til to piger, årgang 09 og 11 og bonusmor til knægt årgang 97 og pige årgang 03. Samboende med børnenes far, årgang 74. Madglad i stor stil.
This entry was posted in Aftensmad, Fjerkræ, Glutenfri opskrifter, Mælkefri opskrifter. Bookmark the permalink.

3 Responses to Langtidsstegt appelsinand

  1. Stig Møller Carlsen says:

    Lyder dejligt! Selvom and ikke er egnet til “Raw-food” så vil jeg anbefale at gå ned i temperatur til 72 grader. Nok til at tage livet af salmonellaen hvis den er der, og anden bliver endnu mere saftig. Man skal kende sin ovn, og måske eksperimentere lidt med et stegetermometer i ovnrummet for at være sikker på temperaturen.

    • fenjasmad says:

      Hvis man steger anden ved så lav temperatur, kan man ikke have kartofler med i ovnen, da der skal en højere temperatur til for at få dem møre. Så enten skal temperaturen være mindst 100 grader eller også skal kartoflerne tilberedes på anden vis.

  2. Pingback: Andepie « Fenjas mad

Skriv et svar

Din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

Disse HTML koder og attributter er tilladte: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>