Kunsten at få 2 lammekøller til at strække til 30 personer

I påsken var vi samlet med familien og menuen stod på lammekølle. Vi havde købt to lammekøller på henholdsvis 1,75 kg og 2 kg. Til aftensmad første aften var vi omkring 15 personer og vi havde rigeligt kød i overskud, så den stod på restemad med fyldte madpandekager dagen efter.

Langtidsstegt lammekølle med kartofler til 15-20 personer

2 store lammekøller

4 kg kartofler

1 l piskefløde

Friske krydderurter i store mængder

½ hvidløg

Kartoflerne renses, lad gerne skrællen blive på og skæres i tynde skiver. Fordeles i to  bradepanden og blandes med  salt, peber og masser af hakkede friske krydderurter, eks. persille, mynte, oregano og andet godt fra haven eller grønthandleren. I mangel på friske krydderuter, kan de tørrede krydderier snildt bruges. Det ene fad fyldes med 1 l piskefløde og blandes godt. Det andet fad overhældes med ca. 1½ liter vand, så kartoflerne er dækket.

De to lammekøller spækkes med hvidløgssplitter og gnides ind i salt, peber, rosmarin og timian. De lægges oven på kartoflerne med vand, så de giver smag til kartoflerne.

Begge fade sættes i ovnen der sættes på 90 grader ved varmluft i 6-7 timer. Derefter får de 1 timer ved 200 grader, stadig varmluft. Husk at røre i kartoflerne nogle gange undervejs. Fadet med kartofler i vand skal have tilført vand i løbet af stegetiden, da det fordamper og kartoflerne bliver tørre og kedelige hvis ikke de får mere vand.

Når lammet begynder at slippe benet, er det mørt og lækkert og kartoflerne er også blevet møre. Skær kødet ud og server det på et fad. Kog evt. suppefond på benene med vand, løg, gulerod, laurbærblade, peber og enebær.

De to slags kartofler serveres i hvert sit fad. Server en god gang grøn salat eller salatfad og tzatziki til.

Tzatziki til 15-20 personer

1 l græsk yoghurt

2½ agurker

4-5 fed hvidløg

Salt

Agurkerne vaskes og rives groft. De presses for vand og blandes med yoghurten og smages til med hvidløg og salt. Lad det stå og trække i noget tid, inden det smages endeligt til, da hvidløget først trænger rigtigt igennem efter noget trækketid.

Vi spiste omkring 1½ lammekølle og 3/4 dele af kartoflerne, selvom alle spiste til de var ved at revne. Der var også en god portion tzatziki tilbage, så dagens efter lavede vi en stor bunke madpandekager og lavede fyld af resterne.

Lammefyld til madpandekager til 10-15 personer

Kødet af en halv, stegt lammekølle

1 kg ovnstegte kartofler

3 dåser tomater

3-4 løg

Krydderier

Løg skæres i tern og svitses i olie og evt. lidt vand, hvis det er ved at brænde på. Lammekød og kartofler skæres i små stykker og blandes med løgene. Hakkede dåsetomater tilføjes sammen med en smule vand. Det simrer i 15-30 minutter og smages til med eks. salt, peber, spidskommen, paprika, koriander, citronsaft, honning eller andet fra krydderiskabet. Prøv dig frem eller brug de krydderier du plejer at kunne lide.

Server med madpandekager med fuldkornsmel, tzatziki og fintsnittede grøntsager, eks. salat, peberfrugt, agurk, tomat, bønnespirer, radiser og groftrevne gulerødder. Det er nemmest at lade folk selv fylde deres pandekager ved bordet.

Fuldkornsmadpandekager til 10-15 personer

7½ dl rugmel

7½ dl hvedemel

1½ l mælk

3 dl vand

9 æg

1½ tsk salt

Alle ingredienserne blandes med håndmixer og trækker i ½ time inden de bages med lidt fedtstof på varme pander. Husk at røre i dejen inden bagningen, da det grove mel har tendens til at falde til bunds.

Velbekomme :-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

About Fenja Søndergaard

Kvinde årgang 78, mor til to piger, årgang 09 og 11 og bonusmor til knægt årgang 97 og pige årgang 03. Samboende med børnenes far, årgang 74. Madglad i stor stil.
This entry was posted in Aftensmad, Lam, Restemad. Bookmark the permalink.

Skriv et svar

Din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

Disse HTML koder og attributter er tilladte: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>