Kanelscones af fintsigtet ølandshvedemel fra Samsø Mel

Jeg har fået en stor pose fintsigtet ølandshvedemel af Klidmoster. Hun havde fået en større portion mel af Ida Holst Kristensen, der står bag Samsø Mel. Kristensminde er en slægtsgård på Samsø, der blev omlagt til økologisk landbrug i 2002. I 2012 begyndte de at dyrke korn til mel, så det er deres aller første mel, der er kommet på markedet nu. Indtil videre sælges det mest lokalt på Samsø, men det kan blandt andet også købes på torvet på Ingerslevs Boulevard i Aarhus. Jeg har fået lov til at lege med ølandshvedemelet, blandt andet for at sprede kendskabet til melet.

Tak til Klidmoster for billedet af Ølandshvede fra Samsø

Tak til Klidmoster for billedet af Ølandshvede fra Samsø

Melet er så fintmalet og fintsigtet at det næsten ligner almindeligt hvedemel. Hvordan det opfører sig i forhold til almindeligt mel, finder jeg nok ud af inden jeg får mig bagt hele vejen gennem posen. Melet er malet på Skærtoft Mølle.

Mit første forsøg blev en portion kanelscones. Jeg har aldrig prøvet at bage scones før, så jeg har ingen fornemmelse af hvordan resultatet blev i forhold til scones lavet med almindeligt hvedemel. Men de smagte godt og det er for mig et vigtigere parameter, end hvordan de ser ud i forhold til andres bagværk. Jeg fandt inspiration til opskriften i en gammel bagebog fra 1974, min kæreste, der også er fra 1974, har stående i reolen. Den hedder Vi bager og er en del af Politikens Håndbogsserie. Den er for længst udgået og det er meget få biblioteker, der han den stående. Men det gør jo ikke opskriften dårligere.

Så vidt jeg kan læse mig til, så er scones oprindeligt et skotsk hurtigtbrød, der har bredt sig til England, hvor det i dag er meget udbredt, ikke mindst til afternoon tea. En hurtig google billedsøgning viser at scones kan have mange forskellige former, størrelser og strukturer. Det der er kendetegnende ved scones er at det er en dej der er hurtig at lave. Den skal ikke æltes eller hæve og den er bagt med bagepulver. Så der går omtrent en halv time fra du finder på at du vil bage til du kan sætte dig og spise resultatet. Det ser jeg især som en fordel på dage hvor man er sulten NU og ikke har andet i huset eller når man skal lære børn glæden ved at bage. Der er løn for arbejdet så hurtigt, at de ikke når at blive distraheret af noget andet eller mister interessen. Og efter mit første forsøg tror jeg, at jeg skal eksperimentere mere i fremtiden.

Kanelscones af ølandshvede

Ca. 15 scones

500 g fintsigtet ølandshvedemel

130 g smør eller god plantemargarine

1 spsk bagepulver

40 g rørsukker

1 spsk stødt kanel

1 æg

2 dl komælk eller plantemælk

Smør nulres ud i melet. Bagepulver, sukker og kanel blandes i. Æg og mælk tilsættes og dejen æltes let sammen. Rulles ud i ca. 1-1½ cm tykkelse og stikkes ud i cirkler med en kageform eller et glas, ca. 5 cm i diameter.

Bollerne stilles på bagepapir på en bageplade, pensles med mælk, æg, kold kaffe eller olie og bages midt i ovnen ved 200 grader i ca. 15 minutter. De skal tage en smule farve og blive faste, men ikke for hårde, for så bliver de tørre.

Serveres lune, flækket med smør, marmelade eller flødeskum. De er aller bedst når de er helt friskbagte, men dagen efter kan de stadig nydes efter en tur på brødristeren.

For en mælkefri udgave, brug plantemargarine og plantemælk som erstatning for smør og mælk.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

About Fenja Søndergaard

Kvinde årgang 78, mor til to piger, årgang 09 og 11 og bonusmor til knægt årgang 97 og pige årgang 03. Samboende med børnenes far, årgang 74. Madglad i stor stil.
This entry was posted in Anmeldelser, Brød, Mælkefri opskrifter. Bookmark the permalink.

4 Responses to Kanelscones af fintsigtet ølandshvedemel fra Samsø Mel

  1. Uhm, de ser gode ud. Dejligt at du kunne bruge melet. Jeg kaster mig selv ud i at bege en kage med det i morgen :-)

  2. Hej Fenja
    Kom “tilfældigt” ind på din blog og fandt dette indlæg om Samsø ølandshvedemel, som jeg glæder mig til at prøve, hvis jeg kan skaffe det. Bor på Sjælland. Kan ikke finde “follow” knappen på din blog, men sådan en har du måske slet ikke :-)
    Mange hilsner fra en bagenørd
    Birgitte

Skriv et svar

Din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

Disse HTML koder og attributter er tilladte: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>