Helstegt kylling i römertopf

En Römertopf er en stegeso af ler, der er genial til at tilberede hele måltider i ovnen. Man fylder den op med grøntsager, ris, kød og krydderier og laden den stå og passe sig selv i ovnen i nogle timer. Perfekt gæstemad, da man kan gøre den klar aftenen før og blot stille den i ovnen nogle timer før maden skal serveres. Så har du masser af tid til at gøre klar til at gæsterne kommer og kan virke fuld af overskud når de kommer ind ad døren.

Jeg havde en hel økokylling liggende i fryseren og ris og linser i skuffen og en masse grøntsager i køleskabet, så jeg fandt på en ret ud fra de ting.

Retten strækker til 4 personer

1 hel kylling

4 dl fuldkornsris

1 dl grønne linser

1 porre

1-2 løg

2 gulerødder

1 pastinak eller persillerod

2 fed hvidløg

1 dåse hakkede tomater

2 dåser vand

Salt, peber

5 laurbærblade

1 spsk rosmarin

Løg og porre snittes fint, hvidløg hakkes fint. Gulerødder og pastinak rives groft. Ris, linser og grøntsager blandes i römertopfens underdel, hældes over med tomater og vand og blandes godt sammen med krydderierne.

Kyllingen skylles og gnides ind i salt og peber og lægges ovenpå risblandingen.

Kylling og risblanding klar til at komme i ovnen

Låget fyldes med koldt vand og trækker i ca. 10 minutter før det lægges på.  Det holder på fugtigheden i retten og kyllingen bliver mør og saftig. Låget lægges på retten og hele fadet sættes i ovnen ved 200 grader i ca. 1½ time. Kig til kyllingen og se om den er mør og smag på risene om de er færdige.

Når retten er færdig, skæres kyllingen i stykker og risblandingen anrettes på et fad og det hele serveres.

Mør og saftig kylling

Risblandingen efter et par timer i ovnen

 Husk at bruge resterne af måltidet. Hvis der er noget kød i overskud, pilles det fra benet og kan bruges i en salat, i pitabrød, fyld på pizza, i æggekage eller i en tærte.

Put det afpillede skrog og benene i en gryde med vand, et løg, en gulerod, et par laurbærblade og nogle hele peberkornog kog det en halv times tid. Sig suppen og kog den ind til det halve, så har du en fantastisk fond som base i en suppe, eks. en sellerisuppe.

Risblandingen kan spises som madpakke, bruges som fyld i pita, æggekage eller tærte. Eller bland det med finthakket løg, gulerødder, pastinak, æg, mel og krydderier og steg forsigtigt som frikadeller på en pande, så har du basen for en ny aftensmad eller lidt til frokosten, enten med en gang salat eller som pålæg.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

About Fenja Søndergaard

Kvinde årgang 78, mor til to piger, årgang 09 og 11 og bonusmor til knægt årgang 97 og pige årgang 03. Samboende med børnenes far, årgang 74. Madglad i stor stil.
This entry was posted in Aftensmad, Glutenfri opskrifter, Mælkefri opskrifter. Bookmark the permalink.

3 Responses to Helstegt kylling i römertopf

 1. Cool opskrift. Jeg fik mig en römertopf i julegave, som jeg aldrig har fået brugt. Det her er måske muligheden.

 2. fenjasmad says:

  Römertopfen er din ven!
  Prøv også med en lammekølle eller en oksesteg, læg kartofler og grøntsager under og langtidssteg den ved 100 grader i 5-6 timer. Det kan ikke gå galt :-)

 3. Mikkel Bækgaard says:

  Hej igen

  Vi lavede denne ret i går. Meget nemt, og super lækkert. God opskrift.

Skriv et svar

Din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

Disse HTML koder og attributter er tilladte: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>