Fyldig bønnegryde med ris og tomat

Jeg havde planer om at lave en arabisk bønnesuppe ud fra en opskrift jeg havde fundet i Fremmedmad – Indvandrerkøkken 2, men da jeg havde fået sat bønnerne i blød og kigget nærmere på opskriften, ombestemte jeg mig, da det hovedsageligt var bønner, kikærter og linser kogt i vand, tilsat løg, spinat og karry. Så i stedet lod jeg mig inspirere af Månebarnets opskrift på Fyldig tomatsuppe med butterbeans og spinat. Jeg har prøvet at lave den før, men havde ikke noget tomatpuré i huset, så det blev ikke så vellykket. Men denne gang blev retten lige som jeg havde forestillet mig og sikkert meget langt fra Månebarnets suppe. Men den var god og mættende, kraftig, blød, syrlig, sød og stærk på en gang.

Til 4-5 personer

1 dl tørrede bønner, eks. hvide kidneybønner

1 dl tørrede kikærter

1 dl faste linser, eks. sorte belugalinser

1 dl fuldkornsris

2 løg, evt. rødløg

4 kartofler

2 persillerødder, alternativt pastinakker eller 1-2 skiver selleri

2 æbler

2 spsk finthakket frisk ingefær

140 g koncentreret tomatpuré

2 dåser tomat, evt. passata

Ca. 1 liter vand

Olie

Salt

1 spsk karry

½ tsk røget paprika

½-1 spsk balsamicoeddike

Bønner og kikærter lægges i blød i rigeligt vand natten over. Vandet skiftes og de koges i ca. 1 time, til de er møre.

Ris og linser koges med den dobbelte mængde vand, til vandet er suget op.

Løg, kartofler, æbler og persillerødder renses og skæres i små tern.

En god portion olie varmes op i en stor gryde, 5-6 liter, og tomatpuré steges i nogle minutter, til den skiller en anelse. Tilsæt lidt vand, hvis det begynder at brænde på. Tilsæt karry og lad det stege med i et par minutter, inden kartoflerne tilsættes. Tilsæt en smule mere vand, læg låg på og lad kartoflerne simre i 10 minutter. Tilsæt løg, persillerødder og æbler og evt. en smule vand og lad retten simre i 5 minutter.

Tilsæt tomat og vand samt de kogte bønner, kikærter, linser og ris. Lad retten simre i 10 minutters tid og mærk om kartoflerne er møre.

Smag til med salt, røget paprika og balsamicoeddike. Ønskes retten mere stærk, så tilsæt chili sammen med karry eller brug en stærk karry.

Retten bliver lidt en mellemting af gryderet og suppe. Ønsker du at servere den som suppe, tilsætter du bare mere vand. Retten bliver mere fast, hvis den får lov at trække en halv times tid.

Du kan bruge alle typer bønner, linser og ris eller prøv at tilsætte hele korn eller quinua. Brug de grøntsager du har liggende i grøntsagsskuffen og lad dig inspirere af dine yndlingskrydderier. I det hele taget er retten ret taknemlig overfor improvisationer.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

About Fenja Søndergaard

Kvinde årgang 78, mor til to piger, årgang 09 og 11 og bonusmor til knægt årgang 97 og pige årgang 03. Samboende med børnenes far, årgang 74. Madglad i stor stil.
This entry was posted in Aftensmad, Glutenfri opskrifter, Mælkefri opskrifter, Veganske opskrifter, Vegetaropskrifter. Bookmark the permalink.

2 Responses to Fyldig bønnegryde med ris og tomat

Skriv et svar

Din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

Disse HTML koder og attributter er tilladte: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>