Bondebrød med dalarhvede og spelt

Dette brød er bagt med inspiration fra Gærbrød fra Brugsen, der er en del af den klassiske serie med små kogebøger fra Brugsen. De findes ofte i genbrugsen til et par kroner og indeholder en masse spændende opskrifter. Jeg håber jeg har held til en dag at finde Groft gærbrød fra Brugsen. Indtil jeg finder den, er jeg i fuld gang med at bage mig igennem den første bog og selvfølgelig leger jeg med de forskellige meltyper.

Jeg har gennem Aarstiderne købt 5 kg groft dalarhvedemel fra Aurion. Det var en anelse dyrere end at købe det i helsekosten, men til gengæld fik jeg det leveret lige til døren. Dalarhvede er en af de “nye” kornsorter, som i virkeligheden er en af de gamle kornsorter, som har været gået i glemmebogen, men nu er blevet genopdyrket. Kornet er blevet opbevaret i NordGen, der er en nordisk genbank, der arbejder for at bevare de genetiske ressourcer. Ølandshvede er en af de andre kornsorter, der er blevet fremavlet på samme måde og som er lidt mere kendt. Jeg glæder mig til at bage med og smage dalarhveden. Dette er mit første forsøg og jeg har kun brugt en lille andel i dejen, da jeg ikke kender hæve- og bageevnen endnu. Men forhåbentlig bliver jeg klogere, inden jeg har tømt posen med mel.

Brødet er saftigt og med intens smag. Krummen er sej og fyldig og kærnemælken giver dybde til smagen. Hvis man ikke ønsker at bruge kærnemælk, vil jeg tro at 1 tsk eddike blandet med 2 dl vand kan give noget af den samme surhed til dejen.

1 stort brød

100 g rugmel

100 g femkornsblanding eller lignende

2 dl kogende vand

Mel og kerner overhældes med kogende vand og får lov at stå på køkkenbordet natten over eller fra morgen til aften.

1 dl lunkent vand¨

½ pakke gær

½ spsk salt

2 dl kærnemælk

100 g sigtet speltmel

100 g groft dalarhvedemel

200 g hvedemel

Rugmelsblandingen røres med det lunkne vand og gæren opløses i blandingen. De resterende ingredienser tilsættes og dejen røres på røremaskine ved højeste hastighed i ca. 5 minutter. Dejen er æltet færdig, når den slipper siderne af skålen og samler sig om dejkrogen.

Dejen får lov at hæve 2 timer, til den er blevet luftig og har hævet til dobbelt størrelse. Dejen æltes igennem på ny og formes til et brød, der lægges på bagepapir. Dejen er ret fugtig, så den skal æltes på maskine og den formes nemmest med fugtige hænder. Læg dejen som en stor, samlet klat midt på pladen. Dækkes med et fugtigt viskestykke og efterhæver 1 time.

Bages ca. 45 minutter nederst i ovnen ved 190 grader. Brug et stegetermometer til at tjekke kernetemperaturen, der skal være 98 grader. Hvis kernetemperaturen er blot et par gradere lavere end 98 grader, så smager brødet ubagt og er trist at spise. Jeg bruger altid stege/bagetermometer, når jeg bager brød, så jeg er sikker på at få det bedste resultat.

Dejen flyder lidt ud under bagningen, så brødet bliver ikke så højt. Ønsker du et højere brød, så bag det i forme. Bagetiden skal sættes lidt op. Dejen kan også sættes som boller, der skal bages ca. 30 minutter midt i ovnen ved 200 grader.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

About Fenja Søndergaard

Kvinde årgang 78, mor til to piger, årgang 09 og 11 og bonusmor til knægt årgang 97 og pige årgang 03. Samboende med børnenes far, årgang 74. Madglad i stor stil.
This entry was posted in Brød. Bookmark the permalink.

Skriv et svar

Din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

Disse HTML koder og attributter er tilladte: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>